Jak "cikáni" vybrali 112 miliónů

8. 12. 2016 20:00:00
Jiný kraj, jiný mrav. U nás se malují do vzduchu srdíčka a zároveň napomínají kolegové s jiným názorem, jinde hvězdy pomáhají "cikánům" vybrat milióny na charitu. Úcta, respekt a profesní čest nedovolí malosti, aby měla navrch.

Neměl bych to asi říkat veřejně, ale v soukromí můžu. Pondělní benefice Gypsy of the Year, které jsem se v New Yorku zúčastnil, ukázala, jak kultivované a vstřícné může být prostředí, v němž jde, stejně jako v jedné naši lokální soutěži, o slávu a peníze.

Původně jsem vám chtěl vyprávět o tom, jak skvělá show to byla, ale daleko důležitější jsou emoce, které si z tohoto výjimečného večera odnáším. Na jednom jevišti živě vystoupilo 150 účinkujicích, aby společně pomohli organizaci Broadway Cares s financováním výzkumu a prevence HIV/AIDS. Nemoc se broadwayských divadel týká tři desetiletí, a také proto se benefice konala už po osmadvacáté. Název vznikl ze staré tradice, kdy nový člen company dostane v den premiéry od ostatních kolegů "cikánský plášť", na němž jsou vypsány všechny jeho dosavadní angažmá na Broadwayi. "Cikán" pak své souputníky oběhne proti směru hodinových ručiček a každý se jeho pláště 3x dotkne pro štěstí.

Vzájemnou úctu ke všem členům souboru korunuje právě event Gypsy of the Year, kde herci, zpěváci a tanečníci předvedou to nejlepší ze svého umění.

Úžasná například byla Cynthia Erivo, čerstvě nominovaná na Grammy za nahrávku muzikálu Barva nachu podle filmu Stevena Spielberga v produkci Oprah Winfrey. Anebo Sheryl Lee Ralph, která zazpívala dramatickou baladu Listen z muzikálu Dreamgirls a připomněla kolegy, s nimiž před lety sdilela šatnu a dnes jim každé Vánoce pokládá růži na náhrobek. Vystoupil také soubor veleúspěšného Hamiltona, který v písničce America zdůraznil nerozdilnost lásky ve všech podobách. A Lví král Eltona Johna souzvukem hlasů bez orchestru ve skladbě Alone rozburácel hlediště naléhavostí o potřebě přátelství. Osamělost byla tématem, k němuž se vztahovalo nejvíce hudebních a tanečních čísel, ve své dojemné řeči se jí dotkla také dvojnásobná držitelka ceny Tony, charismatická Judith Light. Hebkým altem vyzvala sál, aby se úplně ztišil a vzpomněl na všechny, kteří milovali svoji profesi, byli součástí broadwayské rodiny a řízením osudu si už v žádném představení nezahrají. ”Děkuji, teď už nikdo není sám," pronesla pak do jímavého ticha a zamávala kolegům nahoře za mohutného potlesku ve stoje.

Program připravený dobrovolníky jen pro tuto ojedinělou příležitost velkolepě uzavřela přehlídka všech sólistů cenami ověnčeného muzikálu Jersey Boys, který se v lednu 2017 po neuvěřitelných 12 letech s Broadwayí rozloučí.

"Cikánům" se ten večer podařilo uzavřít šestitýdenní sbírku, do které přispěli diváci broadwayských divadel, souborů na turné a spousta jednotlivců včetně mě. Přidaly se i hvězdy účinkující na Broadwayi, zpěvák Josh Groban, herec Alec Baldwin a spousta dalších. Finální částka je 5. nejvyšší v historii a dosáhla 4,5 miliónů dolarů, tedy zhruba 112.500.000 korun.

Představa, že by se podobná dobročinná akce všech muzikálů uskutečnila u nás, je nesplnitelná. Povedlo se to jen při povodních, poměry se ale od té doby výrazně změnily. Po pravdě řečeno, obtížně bychom hledali společné téma, na jaký účel přispět, a pak, v Česku kromě Herecké asociace vlastně není žádná silná organizace, typu Broadway Cares, které by všichni herci i lidé v zákulisí muzikálů důvěřovali a vystoupili pod jejími křídly. Každopádně stojí za úvahu, zda takový večer, který by byl oslavou kumštu muzikálových osobností, od sólistů až po company, nemělo smysl alepoň jednou za čas zorganizovat.

Autor: Janis Sidovský | čtvrtek 8.12.2016 20:00 | karma článku: 30.98 | přečteno: 14126x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 260 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 374 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...