Janis Sidovský

Proč se tuctovka nestane legendou

4. 12. 2016 11:13:00
Červený koberec, zákulisní dramata a spousta výborné hudby. Na jeviště se vrátila show VH1 Divas Live s rolničkami a dechberoucími výkony. Vidět naživo světové královny popu byl jeden z mých nejlepších zážitků roku

V každém loučení je příslib návratu, a tak TV stanice VH1 znovu oprášila svůj legendární formát Divas Live a ve vánočním speciálu poslala slavné zpěvačky zpátky do světel ramp. Hlad po autentické show, kde nezpivaji lidé z ulice, ani herci ze seriálů, ale skutečné zpěvačky, naplnil po střechu brooklynské divadlo, kam pořadatelé pozvali kolegy a známé, aby si podívanou společně užili před televizními kamerami.

Koncert Divas Holiday otevřela "královna Vánoc" Mariah Carey. Zpívá pořád dobře, koneckonců s hitem All I Want For Christmas Is You vsadila na jistotu a obklopená haldou tanečníků s projekcemi sněhuláků postavila sál na nohy. Americké publikum, narozdíl od českého, reaguje hned a jakmile umělec vezme vysoký tón, už jásají. Rozdíl je v přístupu: zatímco u nás se většina diváků chce nechat bavit, obecenstvo v New Yorku se jde bavit. A podle toho se odvíjí atmosféra - ta na Divas byla elektrizující. Největší emoce se dostavily hned zkraje večera, kdy s gospelovým sborem vystoupila kmotra soulu, Grammy oceněná Patti LaBelle. V soulově vypjaté oslavě Vánoc během pár minut vytvořila prostředí spirituální mše, kdy nadšené fanoušky ovládala s magií šamana. Po její exhibici by měla problém přijít na jeviště i Barbra Streisand natož Vanessa Williams. Nepomohl jí, bohužel, ani velehit Save The Best For Last, vedle Patti nemohla zkrátka zazářit. Svízel srovnávání je na podobných koncertech pro někoho stimulující, pro jiné spíš diskvalifikující, jde o to se s tak výjimečnou příležitostí poprat. Taková Barbra by jistě nepřipustila, aby šla po gospelovém nářezu, a to si Vanessa, která jinak působila velmi mile, měla prosadit. Možná by pak našla kuráž přijít na společné finále, kam stejně jako Mariah k překvapeni všech nedorazila.

Do programu se, jako všude na světě, dostalo i pár aktuálně tlačených zpěvaček, například zpívající herečka JoJo. Viděl jsem ji den před koncertem Divas v harlemském divadle Apollo, kde účinkovala vedle výborného Johna Legenda. Pro mě nemá nic, proč bych si ji měl zapamatovat. Nedostatečnost není v hlase, JoJo intonuje bravurně a má celkem příjemnou barvu, problém je v osobitosti. Chvílemi připomíná Mariah, pak zase Céline, není původní, je prostě tuctová.

Propast byla nejpatrnější, když přehlídku finišovala královna funky Chaka Khan. Kromě šlágru Ain't Nobody dala společně s Patti legendární song A Natural Woman a společně s ostatními svůj klasický hit, jehož coververzi zpívala nezapomenutelná Whitney Houston, I'm Every Woman. Málo platné, opravdové legendy mají tak výrazný repertoár a osobnost, že jsou právě tou nejzásadnější ingrediencí, proč můžou podobné show ještě fungovat. Není to jen otázka věku, Adele dokáže nabídnout srovnatelnou kvalitu a fluidum jako její o dvě generace starší kolegyně.

I přes drobné výtky šlo o mimořádný koncert, s vynikajícím zvukem, skvělou kapelou a špičkovou scénografií. A především šlo o prvotřídní řemeslo všech zúčastněných. Je radost být takových okamžiků přítomen.

Autor: Janis Sidovský | karma: 15.58 | přečteno: 1414 ×
Poslední články autora