Janis Sidovský

Divy padají vzhůru, Honzo Vedrale!

24. 10. 2014 18:05:00
POLEMIKA. Přečetl jsem glosu Honzy Vedrala o pádu popových div, které v Česku nenaplnily O2 arénu. Ačkoliv s mnohým, co Honza napsal, se dá souhlasit, určitě to neplatí pro popové divy obecně, jak titulek glosy hlásá.

Slavné zpěvačky naopak zažívají ve světě, tedy ne od Aše po Znojmo, boom, který možná recenzentovi unikl. Stará garda právě nyní vydává alba coverů, příznačně věnované hitům legendárních divas a slaví s nimi úspěch. Královna soulu, Aretha Franklin, nazpívala kolekci ženských evergreenů, jimiž skládá hold Ettě James, Gladys Knight, Dianě Ross, Adele, Barbře Streisand nebo Whitney Houston. Nahrávka minulý týden vstoupila na trh a v žebříčku Billboard Hot R&B/Hip Hop už boduje předělávka hitu „Rolling In The Deep“, kterou pro Arethu produkoval Babyface. Také další popová diva, Bette Midler, která v letech 2008- 2010 absolvovala 300 koncertů v Las Vegas, jež navštívilo 540.000 diváků a vydělalo 71 miliónů dolarů, v listopadu představí album coververzí divas songů. Sáhla po repertoáru Elly Fitzgerald, Diany Ross, Dusty Springfield nebo R&B tria TLC. A do třetice: slavným divám - mimo jiné - věnovala nové album také britská Annie Lennox, jejíž výtečná Nostalgia vychází tento týden. A co teprve legenda Barbra! Ta se může radovat z prvního místa prodeje aktuálního alba "Partners", kde s ní předělávky klasických hitů zpívají Michael Bublé, Babyface, Billy Joel i Stevie Wonder. Za první měsíc prodala 700.000ks a podle přehledu světových hudebních bestsellerů se rozhodně vejde do první čtyřicítky nejúspěšnějších nahrávek roku 2014. Kdo se dívá dál než za humna, což zajisté recenzenti dělají, musel by být slepý a hluchý, aby si nevšiml ohromného úspěchu country divy Dolly Parton na letošním festivalu Glastonbury, kterému přihlíželo 100.000 diváků. Koneckonců, Honza Vedral na tomto festivalu letos osobně byl, pokud se nepletu. Příští rok zde má být podobným tahákem Motown diva Diana Ross, která je momentálně na vyprodaném turné v USA a Japonsku.

Za mladší generaci ženských es můžeme jmenovat alespoň Beyoncé, která si připíše na účet hezkých pár dolarů za letošní dvoumiliónový prodej svého zatím posledního alba. Proto se mi nezdá, že by snad ona patřila mezi padlé divy, o kterých se v glose píše.

Zkrátka a dobře, pravdou je, že Lady GaGa a Kylie v Česku nevyprodaly O2 arénu, nicméně to neznamená soumrak popových div ani popového žánru samotného. Důvodů, proč diváci tentokrát nepřišli, je několik – od ceny vstupenek, časté frekvence vystoupení v Česku až po marketing, atraktivnost show a potřebu aktuálního hitu, který naláká tisíce fanoušků pod pódium. V případě Lady GaGa a „miňonky“ se může jednat také o potvrzení staré šoubyznysové pravdy, že nejedna hvězda zhasla proto, že svítila na každém nebi. Prostě se lidem přejí. Pak je potřeba počkat, až fanoušci zase vyhladoví – a opravdová popová diva se má k čemu vracet - především k repertoáru, pro který ji dav zase bude nosit na rukou. Jako Barbru, Arethu, Bette nebo Dianu, legendární divy, jež publikum baví 50 let.

Glosa Honzy Vedrala zde

Autor: Janis Sidovský | karma: 17.52 | přečteno: 4434 ×
Poslední články autora