Tajemství Oscarové noci

25. 02. 2013 15:40:12
Hodnocení, zda vyhrál ten „správný“ film, nechávám na Mirce Spáčilové. Mě spíš zajímalo, co je na oscarové noci tak magického, že už 85 let přitahuje pozornost celého světa. Jaké tajemství skrývá zlatá soška, pro jejíž odlesk by mnozí vraždili?
Oscar 2013
Oscar 2013

Vyhlašování cen Americké filmové akademie se počtem televizního publika a pompézností zpracování vyrovná jen zahájení olympiády. Sportovní klání má ale nespornou výhodu – koná se jednou za čtyři roky, kdežto ohňostroj marnosti se nad městem andělů rozsvěcí každý poslední víkend v únoru. Zaujmout každoročně miliardu diváků s rozdílným vkusem i tradicí dá pěknou fušku, ale zdá se, že tentokrát si tvůrci můžou připít Möetem. Oscaři se letos jednoznačně povedli.

Slavnost plná hudby

Ceremoniál měl poprvé společné téma, které předznamenalo očekávání velké show: lesklým pojítkem byla hudba a filmové písně, které až na jednu výjimku zazněly živě v přímém přenosu. Na hlase jednotlivých hvězd večera byla nervozita znát, ale to bych předbíhal.

Podívaná totiž v Los Angeles začíná už 3 hodiny před začátkem udělování cen, na korálově červeném koberci. Na něj z limuzín elegantně vstupují legendy stříbrného plátna, nervózně vbíhají hvězdičky s první příležitostí a dychtivě vyskakují manželky senátorů ze středozápadu USA, kterým se poštěstilo sehnat jeden lupen do mezaninu. Šance být na Oscarech má pro všechny cenu zlata, je štemplem na společenském statusu a slibuje neobyčejné vyhlídky – pro vítěze stohy scénářů a bobtnání bankovního konta, pro módní návrháře a designéry šperků objednávky od šejků a pro paní z Texasu společenskou prestiž mezi místní honorací.

Letošní rej na běhounu před Dolby Theatre na Hollywood Boulevard ilustroval už zmíněné téma slavnosti. Šaty prvotřídních hvězd, jejich účesy i klenoty na vyztužených tělech zapadaly do konceptu zlaté éry Hollywoodu a inspiraci našly v Kleopatře nebo ve Snídani u Tiffanyho. Poblázněné davy kolem barvitého průvodu jásaly nad věčnou krásou skvělých hereček i nad uměním plastických chirurgů a odpočítávaly minuty do nejočekávanější show roku. Tu letos mohli sledovat diváci také online nejen na webu, ale i na chytrých telefonech nebo tabletech, kde díky mobilní aplikaci měli možnost hodnotit oblečení krásek a to všechno sdílet na sociálních sítích. Vzrušení rostlo na koberci, na Twittru i v zákulisí. Oscarová noc mohla začít...

Rozechvělé kamarádky producentů

Poprvé tuhle slávu uváděl animátor, herec a komik Seth MacFarlane, jehož ostrovtipu unikla málokterá herecká celebrita v sále. Hned první hudební číslo, které z budoucnosti představil kapitán Kirk z filmu Star Track, vypíchlo obnažené ženské vnady hereček, které – snad nehraně – zaskočil výčet jejich nahých scén a překvapeně zíraly na odvážné defilé svých poprsí. Švih, milou ironii a glanc měly také všechny následující komentáře, včetně „zcizujících“ divadelních fórů, kdy Seth MacFarlane bouřlivě uvedl hvězdy filmové klasiky Sound Of Music, aby za chvíli přiběhl četník se slovy, že je všechny sebrali a jsou fuč. Na scénu prostě nikdo nepřišel.

jenifr.jpg

Vedle moderátora pak k nejvýraznějším prvkům show patřila proklamovaná hudební vystoupení. Producenti ceremoniálu, Craig Zadan a Neil Meron, spolu žijí 37 let a jejich jména najdete pod snímky Chicago, Hairspray nebo Footloose, podíleli se i na broadwayských inscenacích, a tak se dalo čekat, že obvolají své kamarádky - divy, aby jim na show přišly zazpívat. Že to nebyl snadný úkol bylo poznat na první z nich, nestárnoucí Shirley Bassey, která si na Oscarech v 76 letech odzpívala svůj debut. Viděl jsem ji živě před dvěma lety v Londýně a je obdivuhodné, v jaké formě stále funguje. I tentokrát, přes nejistý nástup, vystřihla bondovku „Goldfinger“ fantasticky a dočkala se standing ovation. To ovšem nebyl případ jedinečné Barbry Streisand, jejíž hlas vloni New York Times nazval „husky“. Chrapot se ozval i na Oscarech, a přestože Barbra v písni „The Way We Were“ byla ztělesněním stylu glamour a v kompozici s dekorací od Swarovského působila nadpozemsky, její výkon nepatřil k nejlepším. Nervozita byla, koneckonců, znát i na hitparádové rekordmance Adele, která sošku získala za dramatickou baladu „Skyfall“. Slyšel jsem ji živě zpívat s větší jistotou než v neděli na Oscarech, kde svůj rozsah a hutný hlas, zřejmě pod tíhou přímého přenosu, nerozezněla, jak u ní bývá zvykem. Naopak přesvědčivá byla soulová diva Jennifer Hudson v songu z muzikálového příběhu o Dianě Ross, Dreamgirls. Razantní zhubnutí jí ale ztenčilo výšky do nepříjemných alikvót, ne vždy jdou kila dolů člověku k duhu. Stále sexy Catherina Zeta – Jones to svým kolegyním natřela, nikoliv v dobrém slova smyslu. Jako jediná část svého partu z Chicaga „zazpívala“ z playbacku s odůvodněním, že šlo o choreografické číslo. Těžko si představit, co si pak dámy na tuhle „férovou“ vychytávku sdělily v zákulisí :-)

Film povznáší naše sny

Poctu filmovým profesím, jakou Oscaři bezesporu jsou, zakončila mezi plejádou předávajících manželka amerického prezidenta, noblesní Michelle Obama. Má vlastně štěstí, že její předchůdkyně Laura Bush nevykládala v televizi, jak po sobě v Bílém domě nechce první dámu tmavé pleti. Takhle divákům mohla elegantně tlumočit svůj příběh – nevzdávat se svého snu, ať jste kdokoli, patříte k jakékoliv menšině anebo jste z úplně jiných poměrů, než kam míří váš sen. A její slova doplnil oceněný Ben Affleck, když obecenstvu vzkázal: „život vás mockrát srazí na kolena, ale musíte se znovu postavit“. Celý sál byl z jeho provolání naměkko a burácel souhlasem.

A právě v těch okamžicích, kdy vám srdce tluče rychleji a ztrácíte dech, je ukryto tajemství úspěchu Oscarů. Krásné róby, třpyt celebrit i dokonalá těla se nevyrovnají zážitku ze splněného snu. O ten jde během oscarové noci především. Učí nás úctě k úspěchu souputníků a k velkorysosti při další naší prohře. A vzdává hold filmu, který naše sny dovede odvyprávět lépe, než kolikrát my sami.

Autor: Janis Sidovský | pondělí 25.2.2013 15:40 | karma článku: 9.31 | přečteno: 477x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 296 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...