Nezapomenutelná Barbra Streisand

18. 10. 2012 13:07:11
Newyorský Brooklyn jásal – jeho nejslavnější dcera se po padesáti letech vrátila domů a zazpívala v právě otevřeném Barcley’s Centre pro šestnáct tisíc diváků. Měl jsem štěstí být u toho.
Barbra Streisand živě, 11. říjen 2012, New York - Brooklyn
Barbra Streisand živě, 11. říjen 2012, New York - BrooklynJS

Barbra Streisand vstoupila na jeviště po oslavné hudební předehře a krátké filmové sekvenci, která prolétla její snímky od dětství až po prvního Oscara a broadwayská světla ramp. Teď byla tady, mezi námi, dýchala stejný vzduch a s rozjařeným úsměvem mávala obecenstvu. Co na tom, že show začala s půlhodinovým zpožděním: publikum dychtivě očekávalo její návrat, vždyť to byl teprve její 82. samostatný koncert od začátku kariéry v roce 1963! Barbra, oblečená ve třpytivém kalhotovém kostýmu s odvážným rozparkem, podívanou otevřela songem z muzikálu Sunset Boulevard „As If We Never Said Goodbye“, jehož text parafrázovala jen pro brooklynský večer. Připomněla v něm svá studia na místní akademii Erasmus i dětství v ulici Pulaski.

S fanoušky se nemazlí

Narozdíl od jiných zpěvaček, jejichž koncerty jsem dosud viděl, Barbra nepatří k těm, kdo své fanoušky něžně hladí po vlasech. Brooklynská diva se s tisícovou halou nijak nemazlila a na základě hluku v hledišti hned v prvním spojovacím textu sarkasticky utrousila „to mám teda fakt ráda, když se diváci takhle účastní koncertu“. Neustálé provolávání „ I love, you, Barbra“ a podobné adorace z publika pokaždé odrazila ironickou poznámkou, hrála si se ctiteli jak kočka s myší. V momentě, kdy část haly hlasitě žádala větší tmu v sále, se zpěvačka mimo scénář zeptala „Co pořád křičíte? Líbí se vám moje šaty? Jo, ty navrhla Donna Karan, zatleskejte jí“ A pak elegantně vyzvala osvětlovače, ať divákům vyhoví a zhasnou všechno co se dá.

Hvězdní kolegové v hledišti i na scéně

Holywoodská ikona obecenstvu, v němž nechyběli Sting, Michael Douglas, Woody Allen, Liza Minelli, John Travolta nebo Calvin Klein, nabídla repertár složený z převážně sentimentálních písní a vynechala mnohé, díky kterým patřila ke hvězdám hitparád. Po impozantním začátku velmi brzy, už po třetí skladbě, uvítala první hosty – italské vokální trio mladíků Il Volo, s nimiž zazpívala klasiku Charlie ChaplinaSmile“. Mezi námi, bez této estrádní vložky by se koncert špičkové umělkyně určitě obešel. Daleko zajímavější byla účast pop-jazzového trumpetisty Chrise Bottiho, s nímž Barbra mimo jiné excelentně interpretovala jazzový standard „My Funny Valentine“. Jednoho z největších hitů, „The Way We Were“, se posluchači dočkali až při vzpomínce na skladatele a dirigenta Marvina Hamlische ke konci první poloviny koncertu, kterému předcházelo téma z disco skladby „No More Tears“, jímž zpěvačka vzpomněla na kolegyni Donnu Summer.

S Obamou se vrátí šťastné dny

Druhou část bezmála tříhodinové show otevřel vtipný sestřih komentářů ze 70 let, v němž obyvatelé Brooklynu vyznávají lásku Barbře, což pak zpěvačka hbitě glosovala: „mám ráda lidi z Brooklynu, protože mluví pravdu a jsou skuteční“. Druhá půlka koncertu byla vůbec osobnější, došlo i na vystoupení syna Barbry, Jasona Goulda, který k jejím narozeninám sestříhal společné fotografie a s maminkou si (celkem solidně) zazpíval.

Pompézní závěr s brooklynským sborem obstarala hudební koláž skladeb Leonarda BernsteinaMake Our Garden Grow/ Somewhere“ a přídavek se neobešel bez politického angažování: Ameriku čeká už za tři týdny prezidentská volba, a tak si výzvu „volte Obamu“ příznivkyně demokratické strany nemohla odpustit. Hudební tečku proto symbolizovala Streisandové klasika „Happy Days Are Here Again“.

Zranitelný hlas

Melancholická dramaturgie nesjpíš neumožnila zařazení dalších slavných písní – jak z éry spolupráce s Bee Gees (Woman In Love), tak z muzikálových alb Back To Broadway (Memory, Send In The Clowns) a dalších. Důvodem, proč sedmdesátiletá legenda nezazpívala ani tradiční „A Piece of Sky“ z filmu Yentl, mohla být také její pěvecká kondice. Upřímně řečeno, hlas, byť podepřený šedesátičlenným symfonickým orchestrem, nezněl tak plně, jak u Barbry Streisand bývalo zvykem a chvílemi bylo slyšitelně znát, že zpěvačka není v nejlepší formě. New York Times ve své recenzi pak zdvořile poznamenal, že „hlas byl zranitelně zastřený a postrádal suverenitu“, pro mě častokrát celému vystoupení scházela energie. Zatímco u koncertů Streisandové vrstevnic – Tiny Turner, Diany Ross nebo Lizy Minelli – jsem měl pocit, že by na scéně vypustily duši, Barbra elegantně proplouvala od stolku s růžemi k hrnku s kuřecím vývarem, který podle svých slov popíjela kvůli klimatizaci v hale. Šetřila se, opatrně zacházela s tóny, ale i tak bylo její vystoupení přesvědčivé.

Vidět Barbru Streisand živě je intenzivní zážitek, a přestože výběr skladeb nesplnil moje očekávání, byl to v každém ohledu nezapomenutelný koncert.

Autor: Janis Sidovský | čtvrtek 18.10.2012 13:07 | karma článku: 15.64 | přečteno: 1769x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...