Smutný muž George Michael

23. 08. 2011 20:00:00
Pražský koncert George Michaela předčil očekávání v dobrém i špatném slova smyslu. Kdo přišel na hitparádové pecky, mohl být zklamán, protože se jich nedočkal. A nadšení naopak mohli být fanoušci kultivovaného popu, kterého zpěvák ve Státní opeře nabídl vrchovatě.
George Michael ve Státní opeře Praha
George Michael ve Státní opeře Prahahermina.cz pro blog JS

George vyráží na světové turné po 5 letech v celkem slušné kondici. Po alkoholových eskapádách proložených marihuanou a sexuálními úlety tu na veřejných toaletách, tu v londýnském Hyde Parku, je vlastně úspěch, že se na jeviště vůbec vrátil. Zpívá stále skvěle, přestože se mu tóny ve vyšších polohách už nerozeznějí tak, jako kdysi. Hlasu zůstala nezaměnitelná barva, soulové frázování a muzikálnost, která vyniká jak v baladách, tak ve svižnější poloze. Neztratil ani charisma, díky němuž překlenul dlouhou tvůrčí pauzu a už na startu nové koncertní šňůry můžou pokladní v kase vyvěsit nápis „vyprodáno“.

O 40 minut zpožděný začátek podívané „Symphonica“ otevřela balada Trough z alba Patience a niterným tempem předznamenala průběh dalších dvou hodin, během nichž George zazpíval 25 skladeb. Většina z nich pocházela z komerčně neúspěšné, ale kritikou ceněné kolekce cover verzí „Songs from The Last Century“, kde zpěvák vystřihl poctu svým hudebním idolům – skupině Police (Roxane), Nině Simone (My Baby Just Cares For Me) nebo Billie Holliday (You’ve Changed). Původních hitů George Michaela zaznělo pramálo, dostalo se jen na Kissing A Fool, Praying For Time a A Different Corner. Největších šlágrů – pop gospelového Freedom nebo osmdesátkové vypalovačky z dob Wham I’m Your Man se usínající publikum dočkalo až v podobě přídavků, zato v neobvyklé unplugged verzi, která sál konečně zvedla ze židlí.

V ten moment se atmosféra blížila představám, s jakými fanda George Michaela na koncert přicházel - očekávání rytmického funky popu ale zastínily dušezpytné ponory, kterými se zpěvák vyzpívával z osobních traumat. Turné jako terapie byla možná dobře míněná rada psychoanalytika, výsledek je ale rozpačitý. Natěšené publikum svírá balvan umělcových potíží s alkoholem, kvůli kterým nakonec jeho životní partner Kenny práskl za dlouholetým vztahem dveřmi. Jímavá balada Where I Hope You Are proto s osobním věnováním Kennymu patřila k emotivně nejsilnějším okamžikům. Těch slabších ale bylo víc a nespasila je ani velkolepá projekce lehkých žen na předměstí, vzpomínka na Amy Winehouse nebo ornamentální vizualizace jednotlivých skladeb. Problémem večera nebyl interpret ani orchestr, ale hudební dramaturgie. Po třech, čtyřech písních si člověk v duchu říkal: „tak teď už přijde rychlá věc“, zatímco repertoár klesl do ještě molovější tóniny.

Ušlechtilá nuda by asi bylo příliš silné slovo, neboť koncert patřil k tomu nadprůměrnému, co současný pop živě nabízí, přesto jsem z Opery neodcházel nabitý energií jako ze show Tiny Turner, Lionela Richie, Michaela Bublé, Seala nebo Diany Ross. V jednotlivostech koncert fungoval spolehlivě: Český národní orchestr, hostující hudebníci, aranžér Phil Ramone i sbor podali špičkové výkony, světelné efekty oslňovaly, zvukový design byl excelentní a sám George Michael stojí za vidění, navíc během sebeironických komentářů působí sympaticky.

Celek ovšem zanechává sterilní, melancholický pocit nenaplnění a neúplný prožitek. Možná právě takové je momentální rozpoložení George Michaela, a pokud mu turné pomůže získat zase jiskru, můžeme se těšit na jeho příští show.

Autor: Janis Sidovský | úterý 23.8.2011 20:00 | karma článku: 19.90 | přečteno: 4815x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...