Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zjevení Tina Turner

Zpráva o vídeňském koncertu rockové divy, který byl bez debat ohromující. To byste asi čekali. Málokdo ale mohl předvídat, že se do sálu nakonec málem nedostanu. Moje lístky totiž byly falešné!

Tina Turner, turné 2008/200My Space

Příběh začal před čtrnácti dny v kavárně pražského Obecního domu, kdy mi jeden obchodní partner, majitel renomované a mezinárodní ticketingové kanceláře, k narozeninám věnoval dvě vstupenky na vídeňský koncert Tiny Turner. Dychtivě jsem za dárek poděkoval a uháněl zamluvit hotel poblíž Wiener Stadthalle, kde se měla událost 7. února 2009 uskutečnit.

Tam jsme s mým partnerem, Pavlem Vítkem, dorazili vyfešákovaní krátce před sedmou, abychom si večer prostě užili. Přestáli jsme frontu davů u vchodu, u nichž průsvitala křiklavě žlutá vesta uvaděčů. Blížili jsme se k nim v oblacích štiplavého kouře, protože Rakušané hulí, jakoby cigarety dávno nevyšly z módy. „Vaše lístky, prosím“, probral nás z nikotinového oparu pořadatel. „Tady jsou“, podávám mu dva lupeny s nápisem Tina Turner: Live In Concert. „Je mi líto, ale tyto jsou neplatné, do sálu vás pustit nemůžu“, zmrazil nás uvaděč. „Kde jste je koupili“?, vyptávala se žlutá vesta. “Je to dárek od kamaráda, přijeli jsme až z Prahy, to přece není možné“, nevěřil jsem. Muž mávl na jakousi paní v šedomodrém plášti s cedulkou inspektor hlediště. Kontrolorka vzala lístky do dlaní a vydala konečné rozhodnutí: “vstupenky jsem povinna zabavit, jde o podvrh. Nejste dnes první“, špitla soucitně, „na Madonnu a Tinu Turner evidujeme nejvyšší počet padělků“. Spadla klec. Davy proudily do sálu, a my stáli za sklem s poutačem: Dnes večer – Tina Turner.

Nemělo smysl řešit, zda si ze mě v Praze někdo vystřelil nebo ne. Chtěli jsme vidět Tinu. Ať to stojí, co stojí. Před halou postávalo pár překupníků, od pohledu podezřelé existence, kteří nám obratem nabízeli ta nejlepší místa k sezení. Rubikon jsme ale dvakrát překročit nechtěli. Zamířili jsme k pokladně s cedulí vyprodáno s nadějí, že se tam snad chytneme. Přes nespočet argumentů, že jsme taky z branže a koncert musíme vidět, jsme se probojovali až k plešatému produkčnímu, který byl naší poslední inštancí. „Ááá, Prága! Gůůd fiken, fiken, chacháá“, svěřil se nám se vzpomínkami na stověžatou matičku měst. Zasmál se ještě jednou od srdce, asi muselo jít o nehynoucí zážitek, a za 300 Euro okroužkoval naše zápěstí zelenou páskou VIP host. Měli jsme vyhráno.

Show královny rokenrolu začala s půlhodinovým zpožděním úderem osmé. Rudě sametová opona se rozhrnula s prvními tóny odpichovky Steamy Windows, při které Tina pózovala na vysokém tubusu uprostřed členitého jeviště. Snášela se pódium po osmi letech mlčení a netrpělivého očekávání miliónů fanoušků. Ti teď mohli jásotem zbořit halu. Jejich Tina byla zpátky.

Koncert pokračoval v rychlém tempu hitem Typical Male a zastavil se až před šlágrem River Deep, Moutin High, kdy se diva s hřívou ve stříbrnošedé kombinéze a na jehlách od Blahnika pozdravila s publikem. „Cítíte se tak dobře jako já“? „Yééés“, zařval desetitisícový dav. Sedmičlenná kapela spustila další hit What You Get Is What You See, který byl svého času hymnou australské ragbyové ligy, a pak hned další, Tinou vybrané skladby. Zpěvačka koncertním turné, čítajícím 90 vystoupení ve dvou etapách po USA, Kanadě a Evropě, slaví nejenom oslnivý comeback, ale také 50. výročí svého fungování ve světovém šoubyznysu. Do své, pravděpodobně opravdu poslední, show proto vybrala písničky jejímu srdci nejbližší, přičemž v několika případech nejde o notoricky známé hitparádové trháky. To ovšem neplatí o What's Love Got To Do With It, průlomovému hitu z roku 1985, za který obdržela jak Grammy (celkem jich má 8) i cenu MTV. Stejně tak následující Private Dancer, při němž se na projekcích objevily stínohry desítek barových tanečnic. První půlku stopadesátiminutové podívané uzavřela We Don't Need Another Hero (Thunderdome) s projekcí videa z filmu Šílený Max a ocelovou konstrukcí, po které jako mimozemské bytosti šplhala tlupa tanečníků.  

Druhou část koncertu, který patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy na jevišti viděl, otevřela akustická série cover verzí, které kdy Tina nazpívala – baladická verze Help od Beatles, legendární Let´s Stay Together Al Greena nebo slavná I Can't Stand the Rain. Pěvecky se jedná o vrchol večera, Tina v sedmdesáti zní jako na nahrávkách, osmiletá pauza ani věk nenechávají na její hlasové kondici žádnou slyšitelnou stopu. Zpívá fantasticky. Pak už se show s hlasitým temperamentem protancovala k finále. Po dvojpísni hitů Rolling Stones, kteří ji pomohli zpátky na vrchol v osmdesátých létech, Tina vstoupila na scénu z ohnivého kruhu jako Bond Woman v hitu Golden Eye, strhla třpytivou róbu (kostým během show vymění celkem 8x) a v nablýskané mini vystřihla šlágry The Best a Proud Mary. V té chvíli už byla celá hala na nohou a do jednoho si přála, aby tenhle večer nikdy neskončil. Znělo téma z Proud Mary a všem bylo jasné, že se tenhle jejich sen nesplní – koncert končil a Tina mávala nadšenému publiku na rozloučenou. Naději Tina proměnila přídavkem Nutbush City Limits. Vyskočila na obří ocelové rameno, díky kterému proletěla nad hlavami poloviny diváků v extázi. A pak se naposledy rozloučila baladou Be Tender With Me Baby. “Good Night Everybody”, popřála všem, pro které byl - stejně jako pro mě - její koncert zážitkem na celý život.

Oproti koncertu, který jsem viděl před 13 lety v Praze na Bohemce, šlo o spektakulárnější show. Tina divákům dopřála daleko víc efektů, světel, ohňů, projekcí i tanečních čísel. Jedno ale zůstalo stále stejné. Její energie, s níž dokáže strhnout a řemeslo, které by mělo být slabikářem pro celé generace umělců, aranžérů, hudebníků, choreografů, dramaturgů i producentů. Tina Turner je jediná svého druhu. Hvězda, umělkyně a sexy ženská. Div světa. Rozhodně se běžte se na její pražský koncert podívat! A bacha na falešné vstupenky…

Autor: Janis Sidovský | pondělí 9.2.2009 9:49 | karma článku: 29,84 | přečteno: 6473x
  • Další články autora

Janis Sidovský

Strach z gayů chce změnit ústavu

Poslanci chtějí měnit ústavu a zabránit gayům, aby mohli pobírat vdovský důchod nebo mít společné jmění. Navrhují, aby manželství bylo ústavně jen pro muže a ženu, čímž zablokují nároky stejnopohlavních partnerů.

18.6.2018 v 13:45 | Karma: 39,12 | Přečteno: 5719x | Diskuse| Společnost

Janis Sidovský

Manipulace s hlasy do Slavíka byla vždycky

Skupině Ortel nemohl Slavík více pomoci, když neuznal všechny hlasy, které kapele zaslali fanoušci. Pokud bylo záměrem utlumit xenofobní hlas, zazní ještě mohutněji.

26.11.2017 v 16:41 | Karma: 37,48 | Přečteno: 4098x | Kultura

Janis Sidovský

Marné čekání na chlapskou slušnost

Čekal jsem, že se pan poslanec zachová jako slušný chlap. A postaví se čelem k výrokům svého tajemníka. Místo toho jsem se dočkal naprosté ignorace.

22.11.2017 v 18:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 4676x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Otevřený dopis k posílání gayů do plynu

Gayové by podle tajemníka poslance Holíka (SPD) měli jít do plynu. Ne, není mi to jedno, a proto píšu otevřený dopis.

11.11.2017 v 19:08 | Karma: 40,51 | Přečteno: 6250x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Jak svlíkačka za kačku vydělala milióny

Způsobů, jak vybrat peníze na charitu, je halda, tento je však originální od sundání prvních svršků až po holý zadek.

31.10.2017 v 21:45 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6396x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6219x
Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz