Janis Sidovský

Britské Thálie oslavily hity z Broadwaye

26. 01. 2016 8:00:00
Ovacemi ve stoje ocenilo nadšené publikum koncert muzikálových hitů, který v Londýně dirigoval Keith Lockhart. Ten se představí v Praze, Brně a Ostravě už po neděli s Českou filharmonií, což slibuje mimořádný zážitek.

Jasný rozdíl mezi koncertem v Česku a v Londýně je patrný už od prvních tónů předehry: ve městě nad Temží se obecenstvo chodí bavit, nikoliv nechat se bavit. Výtečný orchestr BBC otevřel show svižným Chorus Line a publikum jásalo. Koncert ke 40. výročí britských divadelních cen Olivier dirigoval Keith Lockhart, temperamentní chlapík nominovaný na Grammy, pod jehož taktovkou zpíval také Sting nebo John Mayer. Otisk energického dirigenta byl ostatně znát na dramaturgii, které dominovaly rychlé skladby, což programu dávalo příjemný spád.

West End stejně jako Broadway netrpí nánosy předsudků vůči muzikálovému žánru, které známe z domácích luhů a hájů. Proto je tu možné, že se na cenách Olivier zpívá Mamma Mia! vedle monologu ze Shakespeara a málokdo to řeší. Vyprodaný koncert v Soutbank Centre nabídl průřez hudebně nejzajímavějších děl oceněných trofejí Olivier a zazněl Bernstein, Sondheim, Webber i Schönberg. Klíčem k obsazení sólistů bylo vítězství v kategorii muzikál, a tak se na jevišti před více než dvoutisicovým hledištěm ukázala elita muzikálověho nebe.

Naprosto největší ohlas vzbudil miláček publika, legendární Michael Ball. Přestože se z jeho kouzla, kdy byl prvním Mariusem v Bídnících, ledasco rozložilo do kil navíc, jeho nezaměnitelný hlas zní stále pevně a osobní fluidum pohltilo sál. Zazpíval nejen duet z Fantoma opery "All I Ask Of You", ale také Sonheimův song "Not While I'm Around", který proslavila Barbra Streisand i filmový Sweeney Todd Tima Burtona. Nemohl, samozřejmě, vynechat Les Misérables - Bídníky, z nichž bezchybně a dramaticky interpretoval árii Javerta "Stars".

Očekávanou divou byla Elaine Paige, svého času jedna z nejobsazovanějších umělkyň West Endu i Broadwaye. Naděje svých příznivců nezklamala: i po 50 letech na scéně vystřihla titulní píseň z muzikálu Evita "Don ́t Cry For Me, Argentina" přesvědčivě s lahodným sopránem, byť tu a tam sklouzávala k parlandování. Esprit třpytivé hvězdy umocnila gesty, kdy s povděkem kynula aplaudujícím davům a zářícím kostýmem, jež se blýskal jak šperky Kleopatry.

Dvouhodinovou přehlídku doplnily soubory z aktuálních globálních hitů - muzikálu Matilda a Jersey Boys, jehož filmovou verzi natočil Clint Eastwood. Exceloval ovšem také 100 členný sbor a další sólisté se songy z klasických muzikálů Guys and Dolls, Beauty and the Beast anebo pop rockového Sunny Afternoon, který vloni získal 4 ceny Olivier a dodnes burácí Londýnem. Za zmínku určitě stojí Maria Friedman, která večer režírovala a zazpívala mimo jiné Sondheimovo "Losing my Mind" z muzikálu Follies, oceněném Tony i Olivierem.

Většinu skladeb, které zvedly Londýn na nohy, zahraje Česká filharmonie pod vedením Keitha Lockharta na turné Best Of Broadway 2. února v Praze, o den později pak v Brně a nakonec 4.2. v Ostravě. Zazpívají newyorské hvězdy včetně Jasona Danieleyho, který momentálně hraje v divadelní verzi muzikálu Chicago anebo Louise Dearman, která zpívala v britském nastudování Evity a Wicked.

Oliviers in Concert,

25. ledna 2016, Southbank Centre' s Royal Festival Hall

BBC Concert Orchestra, dirigent Keith Lockhart

Elaine Paige, Michael Ball, Mária Friedman, John Dangleish, Katie Brayben, Daniel Evans, Clive Rowe, Scarlett Strallen, Petra Siniawski, Jersey Boys, Matilda

Autor: Janis Sidovský | karma: 7.55 | přečteno: 163 ×
Poslední články autora