Češi a Morricone zvedli Berlín ze židlí

Legendární skladatel vzal české muzikanty na cestu Evropou. A je z toho triumf hodný Oscara.

Na začátku příběhu byla vlastně náhoda. Slavný dirigent a skladatel, Ennio Morricone, nahrával svoji filmovou hudbu v roce 2009 ve studiích Hostivař. A právě tady působí Český národní symfonický orchestr, s nímž byl držitel Oscara natolik spokojen, že se rozhodl pro dlouhodobější spolupráci. Maestro Morricone byl hostem festivalu Prague Proms, který orchestr už 10 let pořádá, a především se s českými hudebníky spojil na svých koncertech. Letošní společné turné „My Life In Music“ média označují jako poslední, ale sám Morricone nad definitivní tečkou mávl rukou: „Kdo říká, že je poslední? Nic takového jsem neprohlásil,“ usmál se koncem ledna na zkouškách v Praze. Šňůra evropských představení odstartovala v Amsterdamu a naplnila haly v Bruselu, Londýně, Dublinu i v Berlíně, kam jsem se zajel podívat.

Publikum na koncertní provedení hudebně-filmové retrospektivy přišlo jako na show popových hvězd. S kelímkem piva a kornoutem pražené kukuřice v náručí. Do berlínské O2 arény dorazila i spousta Italů, kteří o sobě dali vědět hlasitým provoláváním „Ti Amo, Ennio!“ A Němci se k nim nadšeně přidávali, i oni mistra dramatických a jímavých atmosfér stříbrného plátna milují. Přivítali ho potleskem ve stoje a bouřlivě ocenili hlavně šlágry, kvůli kterým si nejpíš koupili vstupenku: skladby z filmů Tenkrát na západě, Hodný, zlý a ošklivý, Mise a Profesionál.

Dvouhodinový koncert tvoří několik vokálně-instrumentálních koláží, jakoby šlo o jednotlivé věty z jednoho komponovaného hudebního díla. První část večera přitom nabídne to nejočekávanější: "Once Upon a Time in the West". Melodii, kterou u nás proslavila Věra Špinarová, tu v oslnivě rudých šatech zpívá švédská sopranistka Susanna Rigacci s maďarským sborem Kodály. Orchestrálka "Chi Mai" z Belmondova Profesionála zazní hned po přestávce i jako přídavek a obecenstvo jásá. Pro mě osobně byly jedním z vrcholů také Cinema Paradiso a klenuté téma z Maleny, dojáky, jež do repertoáru zařadil kanadský držitel Grammy Josh Groban. Finále pak završil grandiózní hymnus "On Earth As It Is In Heaven" z dobrodružného dramatu The Mission.

Zvuk byl v O2 World dokonalý: bylo slyšet každý nástroj, což vyniklo zvlášť ve skladbě z filmu Legenda o "1900", kdy se k jiskřivé harfě přidávají všechny strunné a dechové nástroje. Čeští muzikanti hráli prvotřídně. Koneckonců, na jevišti jim nejslavnější skladatel současnosti vysekl poklonu a šéfovi orchestru, Janovi Hasenöhrlovi, tiskl dlaň s díky. Bez přehánění je Ennio Morricone z českých hudebníků nadšený. Stejně jako v minulosti Andrea Bocelli, Sting, George Michael nebo Natalie Cole. 

86 letý Maestro Ennio řídil orchestr se stejným počtem hráčů, jako je jeho věk, s dynamickou něhou. Je skutečně radost pozorovat, ať už z předních řad nebo prostřednictvím dvou projekcí, jak očima komunikuje s jednotlivými sólisty, jak vnímá energii hudebníků i ztichlých posluchačů za zády. Nic na tom nemění fakt, že mu úctyhodné stáří a loňské zranění zad nedovolí celý koncert oddirigovat ve stoje. Jde o autentický zážitek prostý jakýchkoliv efektů. Stojí "pouze" na neobyčejné hudbě a jejím špičkovém provedení. Přesvědčit se můžete sami – vedle Prahy se turné zastaví ještě v Krakowě, Zurichu, Nice, Hamburku nebo ve Veroně. A i když Ennio ještě neplánuje taktovku odložit, jde o  událost, jakou byste si měli užít. Síla Morriconeho hudby totiž není ve filmech, ale v energii, jakou se vás dotkne i mimo biografy a televizní obrazovky.

Autor: Janis Sidovský | středa 11.2.2015 19:00 | karma článku: 21,59 | přečteno: 1642x