Zpěvačky, které fakt miluji

10. 05. 2008 16:11:03
Zpráva o newyorském koncertu, který v Česku neuvidíme. Soulové divy zazpívaly, aby pomohly autistům a lidem s nemocemi srdce. Proto se tahle show jmenovala jednoznačně: DIVAS WITH HEART. Vidět na vlastní oči zpěvačky, kterým je dohromady skoro 250 let, prodaly přes 100 miliónů nahrávek a byly oceněny 19-ti cenami Grammy, je neopakovatelný zážitek
Divas With Heart
Divas With HeartJS

Do New Yorku jsem vyrazil minulý pátek už posedmé. To město, které je úplně jiné než ostatní americké metropole, jsem si zamiloval poprvé v roce 1992. Tehdy mi profesoři na Columbijské universitě vyprávěli o marketingu v divadle, pojmu, o němž se dodnes v Čechách mluví s rozpaky. Copak marketing patří do Umění? Amíci si s komercí hlavu nelámou a možná proto tady vznikají vedle prvoplánového šuntu také unikátní umělecká díla. Bez marketingu by se o nich nikdo nedozvěděl, to se ví. Výmluvy, že granty zaručí uměleckou úroveň a ten, kdo v divadle vydělává, nedělá kvalitu, by neobstály ani na off Broadway, kde se hrají menšinové žánry a hledají nové umělecké formy.

Tentokrát moje cesta nevedla do divadel a výstavních síní, ale do legendárního sálu Radio City Music Hall, který osvětlují červenomodré neóny na padesáté ulici. Je součástí Rockefellerova centra, vysokánských budov uprostřed Manhattanu, postavených za rozkvětu byznysu třicátých let minulého století. Radio City Music Hall otevřeli roku 1932 jazzovým baletem Marthy Graham a brzy se stal měřítkem opravdového úspěchu v showbusinessu. Na rozlehlém jevišti před šestitisícovým hledištěm se sametovými sedadly nezpíval každý. Jen ten, kdo dokázal secesní sál vyprodat, ten, kdo měl tak velký divácký potenciál, že producent jeho angažováním neriskoval svoje kalhoty. Exkluzívní historií objekt kapku připomíná pražský Palác Lucerna, postavený v přibližně stejné době rodinou Václava Havla. Na newyorské variantě je ovšem znát, že Rockefellerovi měli a mají přece jen víc peněz na údržbu: zatímco Lucerna chátrá před očima, Radio City Music Hall kvete a už samotný interiér ve stylu art deco poskytuje výjimečný zážitek. A co teprve, když se otevře nařasená zlatá opona!

V dubnu se zvedla nad klavírem Eltona Johna, který tu vystoupil na podporu kampaně Hillary Clinton a 4. května 2008 odstartovala velkolepý koncert DIVAS WITH HEART. Roh padesáté a šesté ulice bzučel vzrušením už dvě hodiny před začátkem. Lidí se seběhlo tolik, že musela přijet policie a část bulváru uzavřít, takový to byl mumraj. Z výrazů kolemjdoucích, pomalu projíždějících limuzín, desítek fotografů a televizních štábů bylo znát, že se chystá něco mimořádného. Nápis na nároží hlásal: TONIGHT – ONE AND ONLY DIVAS WITH HEART - SOLD OUT. Lístky se na černém trhu vyšplhaly na neuvěřitelných 15.000,-Kč za kus a přesto nebyly k mání. Pár zoufalých fanoušků pobíhalo před vchodem a marně se dožadovalo vstupu alespoň na bidýlko. Livrejovaný portýr je ale elegantně zastavil.“ Dovnitř můžete jen se vstupenkou“, vysvětloval hlasitě, protože mezi křikem prodavačů trik, plakátů a jiných suvenýrů nebylo slyšet vlastního slova. Poslední šance vidět pohromadě slavné divy dala vydělat i kupě podvodníčků, kteří na koleně vyrobili falešné fotografie a teď je kvapem chtěli zpeněžit. Stála se na ně fronta, síla okamžiku byla mocnější než oxeroxované tváře hvězd.

Blížil se začátek, ještě důkladná bezpečnostní prohlídka u dveří a show začíná! Jako první vešla na scénu impozantní bondovkou Licence To Kill soulová diva Gladys Knight. Byla vynikající. Nejen, že pořád zpívá stejně jako na nahrávkách, ale navíc umí přirozeně bavit publikum. Svůj příběh od Mottown přes Las Vegas, kde propadla gamblerství a alkoholismu až po sedm cen Grammy odvyprávěla během půlhodinového bloku, kde vysekla jeden hit za druhým. Po první písničce mávla rukou, aby se rozjásané diváctvo ztišilo: „víte, já tu zpívám dnes poprvé“, prozradila třiašedesátiletá hvězda, jejíž komerční potenciál na Radio City Music Hall zřejmě dosud nedosáhl. Hbitě poprosila o fotoaparát a na památku si natřísknutý sál vyfotografovala.

Druhou v pořadí byla funky diva a držitelka deseti cen Grammy Chaka Khan. Tělnatá zpěvačka potvrdila svoji hlasovou ekvilibristiku, až se z těch vokálních hadů točila hlava. Sál zvedla ze židlí hitem I ́m Every Woman, proslavený coververzí Whitney Houston ve filmu Bodyguard. Třetí hvězda večera nastoupila grandiózně: za stupňovaného rytmu a zpěvu dvanáctičlenného sboru vtančila na jeviště r&b a gospelová diva Patti LaBelle. Tak to bylo něco neuvěřitelného. S energií šamana postavila šest tisíc lidí na nohy a magicky je ovládala čtyřicet minut. Zazněla i její kultovní skladba Lady Marmelade, možná ji znáte od Christiny Aguilery a spol. z filmu Moulin Rouge anebo od Ilony Csákové, která ji zpívala na loňských Královnách muzikálu v Praze. Patti, oceněná dvěma cenami Grammy, rozbouřila Radio City Music Hall neobyčejně silným hlasem, vyškoleným zpěvem spirituálů v baptistickém kostele. Křesťanka, která se i tady postavila za práva gayů a vykřikla směrem k sedmé řadě, kde zasedli potentáti z newyorské radnice: „řekněte mi jeden jediný rozumný důvod, proč New York nemá registrované partnerství“? Seděl jsem za nimi a neubránil se smíchu nad protaženými obličeji upjatých politiků a jejich škrobených manželek.

Přišel vrchol večera. Všichni věděli, kdo zbývá, koho teď přivede bodové světlo na jeviště Radio City Music Hall. Zpívala tu sama mockrát, byla nejočekávanější divou nablýskané show. Ladies and gentlemen, ozval se hlas z projekce, Miss Diana Ross! Vplula do sálu velkolepě, jak je jejím zvykem: za skandovaného potlesku a úžasu publika prošla celé hlediště, podávala si s fanoušky dlaně a zářila jako drahý klenot. Diana Ross, nejhitovější glamour diva všech dob. Viděl jsem ji už podruhé a tentokrát nebyla úplně ve formě. Jednak jít zpívat po strhující Patti LaBelle by byl oříšek i pro Barbru Streisand, ale navíc se při druhé třetí písni ozývalo nachlazení kombinované s trémou. Vypjatá atmosféra jedinečného večera se na kondici jinak úžasné Diany podepsala. Oproti plánu vynechala dvě skladby a uháněla k finále, hitu I Will Survive, který s ní zpíval a protančil celý sál. Pochybnosti o svém výkonu si ale zpěvačka nejspíš odnesla do zákulisí, ze kterého se nevrátila ani na společnou závěrečnou píseň – Grammy oceněnou Lean On Me.

Divas With Heart, byla prostě neuvěřitelná show. S padesátičlenným orchestrem, fantastickými zpěvačkami a pozoruhodným publikem. Show, která by v Čechách nejspíš vyprodala tak čekárnu na autobus, protože v době, kdy tyhle divy byly na vrcholu, tuzemské rádio vyhrávalo poněkud jiný sound. Takže, Gladys, Chaku, Patti nebo Dianu zná jen hrstka lidí. V New Yorku jich bylo dvanáct tisíc. Radio City Music Hall totiž vyprodaly dvakrát.

Autor: Janis Sidovský | sobota 10.5.2008 16:11 | karma článku: 17.45 | přečteno: 2673x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...