Janis Sidovský

Tajemství úspěchu hudební show

17. 12. 2012 23:00:01
Byl to zážitek, na jaký se nezapomíná. A to jsem show DIVAS viděl už jedenáctkrát. Tentokrát šlo o mejdan, který na blýskajícím parketě oslavil radost z taneční hudby.
VH1 Divas 2012
VH1 Divas 2012Zimbio

Pro stanici VH1 nebylo jednoduché tuhle dávno ohlášenou show živě přenášet právě v neděli 16. prosince - ve chvíli, kdy zazněly tóny svižné doprovodné kapely, odjížděl Barack Obama z Newtownu, kde podpořil opuštěné rodiny po pátečním masakru na zdejší základní škole. Také proto, ještě před samotným začátkem VH1 DIVAS, před publikum předstoupila zpívající herečka Demi Lovato, aby pozůstalým za všechny účinkující vyjádřila soustrast a požádala o totéž pětitisícový dav v losangeleském Shrine Auditoriu, odkud se show vysílala v přímém přenosu.

Od tradice k dance party

Setkání slavných zpěvaček se v Americe konalo pojedenácté a od doby, kdy na jednom jevišti zazářila Aretha Franklin s Celine Dion, Diana Ross s Beyoncé nebo Tina Turner s Whitney Houston, vyrostlo v globální událost velikosti Grammy nebo Oscarů. Inspirovalo mnohé producenty včetně mě, k čemuž se hrdě hlásím, úspěch deseti ročníků Královen popu by se bez Divas stěží obešel. Koneckonců, také proto nepropásnu jedinou příležitost vidět koncert DIVAS na vlastní oči.

adam11.jpg

Letošní benefice VH1 DIVAS se poprvé konala v Los Angeles, v přezdobeném sále americké secese, kde měl před osmdesáti lety premiéru King Kong a kde Michael Jackson natáčel reklamu pro Pepsi. Dnes si tu daly dostaveníčko královny současné taneční hudby. A že to nebyly žádné hodné holky, jak se na první pohled mohlo zdát., bylo jasné od prvního momentu. Co vám mám říkat, Český slavík je proti téhle show venkovská besídka.

Diva Adam a rada Karla Gotta

Program uváděl extravagantní finalista soutěže American Idol, Adam Lambert, který diváky rozparádil hitovkou „Let’s Dance“ od Davida Bowieho. Lambert, který během natáčení vystřídal víc velkolepějších kostýmů než Lady GaGa, sice není žádný zkušený moderátor, ale díky čtecímu zařízení (což uvítala většina účinkujících) zvládl roli bez potíží. Byl vtipný, uměl shodit sám sebe, zvlášť, když hledal důvody, proč zrovna on – přiznaný gay - je pro dnešní večer DIVA.

Tajemstvím úspěchu velké hudební podívané nejsou jen vystupující hvězdy, jde především o dobře zvolený repertoár. Karel Gott mi kdysi prozradil zlaté pravidlo, které se naučil v Las Vegas – s divákem se neexperimentuje. A měl pravdu, která by se v českém showbyznysu měla uzákonit. Na DIVAS byl výběr písní předem ohraničen koncepcí večera – jen taneční hity a navíc – pocta osobnostem, které dance music posunuly o patro výš. Jásající fanoušci tak s rukama nad hlavou tancovali na dobře známé skladby Michaela Jacksona, Blondie, Madonny, Donny Summer, Billy Idola nebo Whitney Houston. Žádné dušezpytné pokusy a premiéry neznámých písní, ani „poselství žita“ se nekonaly: tenhle mejdan si na nic nehrál, šlo o prvotřídní zábavu, která ctila žánr. S jednou podmínkou – na DIVAS se bez výjimky zpívá živě.

Disco klasika od současných superstars

O tom, že taneční hudba vyžaduje i pěvecké kvality, se přesvědčila například ex Destiny's Child, půvabná Kelly Rowland, která si vylámala zuby v poctě královně diskoték Donně Summer. O co měla větší sex appeal, o to hůře intonovala a hity „Bad Girls“ nebo „I Feel Love“ nepatřily k těm nejlépe provedeným. Slyšitelné pěvecké problémy, možná i kvůli technickým komplikacím, měl také Adam Lambert ve skladbě „Ray Of Light“ od Madonny. Přestože královna popu není bůhví jaká zpěvačka, tuhle pecku dává líp.

miley.jpg
Překvapila naopak britská Natasha Bedingfield, která z hudební intelektuálky dospěla v sexy dračici, jež sváděla sál v klubovém funky „Groove Is in the Heart“ od Deee - Lite. Skvělá byla i kanadská indie kapela Metric s kultovním šlágrem Blondie „Heart Of Glass“. Uvedla je Kelly Osbourne v balónové sukýnce s vyznáním, že je sice dcerou punkera Ozzyho, ale vždycky chtěla být disco divou Debbie Harry z Blondie.

O největší šok se postarala dvacetiletá nezbednice Miley Cyrus, která s blonďatým kšírem expresívně zazpívala hit Billyho Idola „Rebel Yell“. Během produkce se osahávala na všech záhybech těla tak divoce, aby každý fanoušek pochopil, že doby, kdy točila pro Disneyho slaďoučké příběhy Hannah Montana, jsou ty tam.

Nesmrtelná Whitney

Na nohy pak i obecenstvo sedící na dvou balkonech postavily hity Whitney Houston, které uvedla její kmotřenka, okouzlující zpěvačka Brandy. Dojímání u „I Will Always Love You“ už ale bylo dost, tentokrát se na legendární divu vzpomínalo radostně v tanečním rytmu. Hity „I’m Every Woman“, „How Will I Know“, „I Wanna Dance with Somebody“ a „It's Not Right but It's Okay“ vystřihly nejlepší zpěvačky večera – vítězka soutěže American Idol, Jordin Sparks, soul jazzový objev Ledisi a dvojnásobná držitelka Grammy, Melanie Fiona. Jednoznačný vrchol letošních DIVAS.

Pěna, která povznáší showbyznys

Strhující show, která se nezastavila ani v reklamních breacích, kdy v sále udržovala hladinu varu DJ Havana Brown a dvacítka skvělých tanečníků, stála na šlapajících doprovodných muzikantech, chytlavém repertoáru a energii, která díky fascinujícím světelným efektům zaplavila beze zbytku celý sál.

Přál bych vám tu atmosféru zažít, i pro mě těch devadesát minut byla vzpruha. A potvrzení, že se sice současný showbyznys i ve světě točí kolem účastníků talentových soutěží, ale základ mu dávají hitmakeři šedesátých až devadesátých let. Všechno ostatní je jen pěna, více či méně našlehaná podle toho, jak hluboko má do kapsy pořádající producent.

Poděkování: Poppy a Todd, díky nimž jsem VH1 Divas mohl vidět.

VH1 DIVAS 2012 - Adam Lambert, Kelly Clarkson, Miley Cyrus, Kelly Rowland, Ledisi, Melanie Fiona, Paloma Faith, Pitbull, Ciara, Jordin Sparks, Metric, Brandy, Natasha Bedingfield a další.

16.12. 2012, Los Angeles, The Shrine Auditorium

Autor: Janis Sidovský | karma: 10.07 | přečteno: 997 ×
Poslední články autora