Božská Aretha Franklin

21. 09. 2009 11:31:13
Reportáž z newyorského koncertu královny soulu Arethy Franklin, díky němuž si kladu otázku, proč v českých kostelích tak tišíme hlas.
Aretha Franklin
Aretha FranklinWEA

Výhodou New Yorku je, že vám každý den nabídne vrchovatý koktejl toho nejlepšího, co nabízí umělecký svět. Kumšt se tu člověka dotkne na každém kroku – od pouličních tanečníků a kapel, které čekají na své objevení vlivnými producenty, přes prvotřídní muzea napěchovaná exponáty z celé planety, až po broadwayské muzikály, činohry s hollywoodskými hvězdami a kluby těch nejosobitějších jazzmanů. Není to nic pro váhavého střelce, chce se jen brzy rozhodnout kam zajít, protože poptávka po lupenech je enormní.

Moje volba padla na koncert královny soulu Arethy Franklin, sedmašedesátileté legendy černošské hudby. Árý, jak ji familiérně nazývá publikum, nevystupuje často, o to delší se proto před Radio City Music Hall stály fronty. Honosný sál pro 6000 lidí vyprodala dvakrát. Zpívat právě v Radio City je měřítkem zájmu příznivců, podobně jako v Česku Lucerna. Art deco interiéru vévodí žlutooranžová nařasená opona, která na přání majitelů, rodiny Rockefellerů, připomíná východ slunce.

O tom, že půjde o výjimečný zážitek, nikdo nepochyboval, osobně jsem však byl přikován k zemi. Koncert začal tradiční instrumentální předehrou a v momentě, kdy se dechové nástroje vzepjaly k nejvyšším tónům, a sbor gradoval melodii, opona vyletěla vzhůru a odhalila královnu soulu nasvícenou kuželem světla přímo ve středu jeviště. Sál stál na nohou a okamžitě s hvězdou zpíval její hit Respekt. Začátek jak z filmu. Aretha, oblečená v černých šatech z atlasu, mírně distonovala, což mi připomnělo její vystoupení při inauguraci Baracka Obamy, kdy sympaticky přiznala, že je pořád velká trémistka. Během druhé skladby se ale dostala do formy, která během 90 minutového koncertu prudce stoupala.

Zazpívala kdekterý svůj hit – Ain't Nothing Like The Real Thing, Say A Little Pray For You, Day Dreaming anebo Think, při němž se na projekcích objevily záběry z filmu Blues Brothers, v němž si zahrála na počátku 80 let. Po 10 minutovém orchestrálním intermezzu se vrátila na scénu, nikoliv v jiných šatech, jak by divák čekal, ale s novými, slavnostnějšími šperky. Tak jako jiné divy střídají kostýmy, Aretha během show mění drahokamy, koneckonců, jak se na správnou královnu sluší a patří.

Druhou část koncertu otevřela vtipnou historkou, jak ráno volala kamarádkám v New Yorku, a jedna, co přišla na Manhattan po mostě z Brooklynu, jí poradila následující písničku. „Ona ji zpívala pro Billa Clintona, já ji věnuji prvnímu černému prezidentovi, Baracku Obamovi“, pronesla Aretha s podkresem smyčců. Narážka na Barbru Streisand vyšla, hlediště zašumělo a tleskalo hned při prvních tónech skladby As We Never Say Goodbye, slavné árie z muzikálu A. L. Webbera The Sunset Boulevard. Aretha píseň interpretovala dramaticky a s častou vokální improvizací, při které diváci už během druhé sloky aplaudovali ve stoje. Byl to neopakovatelný zážitek.

Koncert nabral obrátek, zpěvačka, která se pohybovala s dost velkými obtížemi jak kvůli rozložité postavě, tak díky objemné róbě, usedla ke klavíru a během preludování uvedla píseň Simona s Garfunkelem Most přes rozbouřené řeky. Notoricky známý hit převedla do aranžmá kostelního spirituálu s takovou emotivností a intenzitou energie, že sebe dostala do transu a publikum do varu. Pětičlenný sbor jí sekundoval i v dalších gospelových skladbách, to už každý v sále tančil, Afroameričané vztahovali ruce k nebi a my ostatní byli jak u vytržení.

Show, která se obešla bez vizuálních efektů a tanečníků, uzavřela poselstvím, aby každý věřil v sebe a miloval své blízké. Pro Evropana banální vzkaz, pro Američana důvod, proč Arethu vynést do nebes. A v ten moment bych se k nim klidně přidal.

Autor: Janis Sidovský | pondělí 21.9.2009 11:31 | karma článku: 13.31 | přečteno: 4654x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 237 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6203

Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...