Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elegantní vítězky americké Superstar

Reportáž z newyorského koncertu VH1 Divas, kde excelovaly finalistky soutěže americké verze Česko hledá Superstar. Kdo měl největší úspěch? Hollywoodská veteránka, kterou na jevišti nikdo nečekal. A pak - držitelka Oscara Jennifer Hudson a britský objev Adele.

Leona LewisVH1

Světové divy spolu po pěti letech zazpívaly společně a ukázaly, jakým směrem se ubírá šoubyznys. Americká televize VH1 vrátila na obrazovku hudební exhibici slavných zpěvaček Divas Live, kterou natáčela 17. září v Brooklynské opeře. Měl jsem štěstí být při tom a reprezentovat TV Barrandov.

Riskantní omlazení

Koncert Divas Live je typickou americkou událostí s dlouhým červeným kobercem přes dva rohy ulice, zastavenou dopravou, mraky čumilů, vyfintěnými celebritami a horou fotoaparátů ze světových médií.  Na rozdíl od předešlých koncertů nebyly středem pozornosti pojmy jako Whitney Houston, Cher nebo Aretha Franklin, ale mladičké zpěvačky, které mnohdy profesionálně zpívají teprve třetí rok. Letošní ročník nabídl, stejně jako české Královny popu, sestavu nových umělkyň, o nichž mnozí z kolemjdoucích ani nevěděli, že zpívají. Úskalí faceliftingu show se ukázalo i na předprodeji vstupenek, které byly k mání s 50% slevou (tj. za 300,- dolarů) ještě v den koncertu. Přesto nakonec nablýskaný sál Brooklynské hudební akademie praskal ve švech. 

Protože šlo o přímý přenos, všech 2000 diváků sedělo už půl hodiny před vypuknutím události na svých místech a byla docela zábava sledovat jekot fanoušků, když dorazila některá z hvězd a posílala letmé polibky na všechny strany. Třináct kamer upíralo zrak na velkolepou scénu, které vévodila prosvětlená soustava schodišť, velkoplošné projekce a dvě kruhová mola s ostrůvky pro nejžhavější příznivce, kteří exponovaná místa vyhráli v internetové soutěži. Honosný art deco sál plný ornamentů a sametových sedadel voněl drahými parfémy, šustil róbami a napjatě odpočítával poslední minuty chybějící do startu. Těsně před začátkem sjelo na forbínu plátno s ohnivým nápisem VH1 Divas, hlediště zaburácelo, z reproduktorů se ozvalo 3,2,1… a show mohla začít.

Věčný diblík Paula Abdul

Jako první, ve sloupech reflektorů a taneční póze, se objevila průvodkyně večera, pop ikona 80 let, Paula Abdul. Držitelka Grammy v doprovodu tanečníků „zazpívala“ na playback směs svých hitů a hned v první narážce publiku vysvětlila, že se nejedná o pořad American Idol. O práci porotkyně v americké verzi soutěže Česko hledá Superstar totiž právě přišla, když jí vypršel tříletý kontrakt. Její lukrativní post od ledna 2010 obsadí lesbická moderátorka Ellen DeGenneres, do které se Paula spíš trapně pustila v následujícím spojováku, kdy na scénu vtančila v blond paruce a zmužilým skokem sebou plácla na sofa. Bývalá roztleskávačka Paula Abdul po americku Ellen popřála hodně štěstí a s úsměvem medojedky kolegyni vzkázala, že jí drží palce. Na senzaci, že hvězda Paula Abdul ztratila práci, stály i ostatní vstupy hostujících moderátorů, hvězd amerických televizních sérií nebo nového filmového muzikálu Fame.

Divy s velkým hlasem a skromným egem

Když konečně došlo na zpěv, jednalo se o úplně jinou dimenzi. Každé divě předcházel na spuštěném plátně krátký portrét, v němž se zpěvačka osobně představila a pozdravila diváky.  První po schodišti sestoupila charismatická držitelka Oscara, Zlatého Glóbu i Grammy, čerstvá maminka Jennifer Hudson a šlo o začátek, který show vynesl do nejvyšších pater. Jennifer v černém kalhotovém kostýmu roztleskala publikum chytlavým hitem Spotligh za doprovodu pětičlenné kapely, s níž zpívaly bez výjimky všechny hvězdy večera. Následovala vítězka první série soutěže American Idol, Kelly Clarkson, jež v dlouhých zelených šatech a se dvěma kytaristy vystřihla pop rockovou baladu Already Gone. Přestože diblík Paula Abdul neustále připomínala, že nejde o přenos American Idol, čímž soutěži dělala během večera permanentní reklamu, program se finalisty jen hemžil. Na rozdíl od českého šoubyznysu dokáže ten americký potenciál mediálně propraných idolů vytěžit do maxima a alespoň na několik sezón tak oživit globálně upadající hudební průmysl. Svědčil o tom i úspěch další divy, živočišné Jordin Sparks, která na show vtrhla s 16 tanečníky v krátkých černých šatech a aktuálním hitem S.O.S. (Let´s The Music Play). Řadu finalistek pěvecké soutěže American Idol přerušila až britská Adele, korpulentnější zpěvačka se soul-jazzovým cítěním a osobitě zabarveným „zlomeným“ hlasem. Po Jennifer Hudson jednoznačný vrchol večera. Okatá Adele jen s klavírem komorně pronikla do nitra každého diváka a v okamžiku, kdy zazněla její balada Hometown Glory, sál ztichl dojetím.

Hvězdné překvapení v publiku

Aby nebylo propagace soutěží málo, na řadu přišla vítězka britského klání X Factor, kráska Leona Lewis, kterou na scénu uvedla viditelně ztrémovaná Toni Braxton. Vystoupit po přesvědčivě civilní a o to víc strhující Adele nebylo nic lehkého. Leona si navíc zvolila místo známého hitu nijak objevnou novinku Happy z připravovaného alba. Sál proto během písně reagoval vlažně, nepomohly ani abstraktní projekce a scénické taneční kreace dívek v tmavých závojích.  Sál několikanásobně ožil až v momentě, kdy přeroztomilá Paula Abdul „objevila“ v hledišti legendární Lizu Minnelli a pozvala ji na jeviště. Sál bouřil tak, že držitelka Oscara v tradičním černém kostýmu s růžovým šátkem zastínila naprosto všechny divy, jež na show vystoupily. Publikum tleskalo ve stoje a provolávalo „We Love You Liza“ až jej diva Minnelli gestem zvyklým na velké ovace musela utišit. Pak se zadívala na boty Pauly Abdul, a tak horlivě je chválila, až střevíce na jehlách moderátorka sundala a šťastná Liza s nimi vítězně odkráčela do zákulisí.

Po odlehčeném vstupu hollywoodské legendy dramaturgie koncertu nabrala nový směr. Na řadu přišly duety sólistek s jejich idoly. Leona Lewis napravila reputaci citlivě skromnou interpretací hitu True Colors v doprovodu Cyndi Lauper, hrající na „středověky cimbál“ dulcimer. Duet si vystřihla i jedna z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti, teprve osmnáctiletá Miley Cyrus, která speciálně pro tento večer zpívala se skvělou a přirozenou Sheryl Crow rockový hit If It Makes You Happy.

Vrcholy večera ovšem zůstaly v sametovém hlase Jennifer Hudson a strhující osobitosti Adele. První z nich ve stříbrné róbě s vlečkou u klavíru zazpívala společně se Stevie Wonderem soulovou baladu All In Love Is Fair tak emotivně, že mi běhal mráz po zádech. Stejně tak Adele v rytmické skladbě Video v doprovodu vynikající zpívající skladatelky Indii Arie, ukázala podstatu podobných akcí: výjimečný hlas a muzikálnost v živém provedení předčí veškerá světla ramp.

Stačí talent a píle na dlouhouletou kariéru?

Na následné after party v luxusním mrakodrapu One Hanson Place pak newyorská smetánka řešila, jestli letošní divy dosáhly věhlasu předchozích ročníků.  Vesměs se hlasy shodovaly, že hudebně se jednalo o zcela výjimečný večer. Nejvíc komplimentů získávalo vystoupení Jennifer, Adele anebo finálový duet Kelly Clarkson s písničkářkou Melissou Etheridge. Otázku, kterou si hosté nad prostřenými stoly se spoustou laskomin kladli, teď opakují i americká média. Má nová generace zpěvaček v dnešním světě stahování hudby a rozpadu trhu s hudebními nosiči ještě šanci vytvořit a ustát tak závratnou kariéru legendárních div jako Tina Turner, Celine Dion, Mariah Carey nebo Diana Ross?

Autor: Janis Sidovský | sobota 19.9.2009 0:11 | karma článku: 18,65 | přečteno: 5004x
  • Další články autora

Janis Sidovský

Strach z gayů chce změnit ústavu

Poslanci chtějí měnit ústavu a zabránit gayům, aby mohli pobírat vdovský důchod nebo mít společné jmění. Navrhují, aby manželství bylo ústavně jen pro muže a ženu, čímž zablokují nároky stejnopohlavních partnerů.

18.6.2018 v 13:45 | Karma: 39,12 | Přečteno: 5719x | Diskuse| Společnost

Janis Sidovský

Manipulace s hlasy do Slavíka byla vždycky

Skupině Ortel nemohl Slavík více pomoci, když neuznal všechny hlasy, které kapele zaslali fanoušci. Pokud bylo záměrem utlumit xenofobní hlas, zazní ještě mohutněji.

26.11.2017 v 16:41 | Karma: 37,48 | Přečteno: 4098x | Kultura

Janis Sidovský

Marné čekání na chlapskou slušnost

Čekal jsem, že se pan poslanec zachová jako slušný chlap. A postaví se čelem k výrokům svého tajemníka. Místo toho jsem se dočkal naprosté ignorace.

22.11.2017 v 18:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 4676x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Otevřený dopis k posílání gayů do plynu

Gayové by podle tajemníka poslance Holíka (SPD) měli jít do plynu. Ne, není mi to jedno, a proto píšu otevřený dopis.

11.11.2017 v 19:08 | Karma: 40,51 | Přečteno: 6250x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Jak svlíkačka za kačku vydělala milióny

Způsobů, jak vybrat peníze na charitu, je halda, tento je však originální od sundání prvních svršků až po holý zadek.

31.10.2017 v 21:45 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6396x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6219x
Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz